Alumnes i Obres del Escultor-Ebenista Àngel Bru Balart

Àngel Bru Balart – Escultor i Ebenista

L’escultor i ebenista, tenia un taller d’escultura al carrer de Mendez Nuñez numero, Nº 8, avui en aquesta cassa encara podeu veure en la façana de l’esquerra una porta primitiva i ruïnosa que era l’entrada de la fusteria-ebenisteria d’Àngel Bru Balart , i a la dreta es veu avui tota la portalada il·luminada era l’entrada dels treballadors de la pedra, com escultors d’on varen sortir diversos escultors de noms com Salvador Martorell, Saumells, Bruno, etc. així també com ebenistes reconeguts en Rafel Simó i Sangenis, i un que a mes va esser famós per les pintures de quadres marines i que un es conserva en el Col·legit d’Enginyers de Tarragona anomenat Burdeus.

Taller Bru

Taller Bru

Porta del Taller Bru en l’actualitat

Taller Bru 2

Taller Bru 3

Taller Bru 4

Detall de la porta del Taller Bru

Taller Bru 5

Actual localització del taller d’escultura i pedra.

Tan en Simó com Burdeus varen treballar a construcció del Teatre del Patronat de la Classe obrera (avui Metropol). Dic això per que l’Àngel Bru es el constructor de del Teatre Metropol i no Jujol sinó que aquest va fer uns croquis i tot es va fer a gust del Bru, en un altre apartat veureu com era el Teatre.

Pintura de Burdeus

Pintura d’en Burdeus

Acompanyo una foto d’una figura feta per Martorell (que Àngel Bru, va esser el seu primer professor fins la seva mort) q.e.r..

Escultura Martorell

Escultura d’en Martorell

La figura que te la seva historia dons es la muller d’Ângel Bru Balart , que se la coneixia com Dolors Sumoy Miret (q.e.r.) que l’Alumne Salvador Martorell (avui q.e.r.)va obsequiar al seu profe, com regal de casament, al peu de la pedra podeu veurà la firma d’en Martorell.

signatura Martorell

També he parlat de Saumells, una vegada li baix preguntar com es que s’ha avia fet escultor i em va contestar que anava al taller ha veure com treballaven i al final mi baix quedar.

Unes de les seves obres es l’Imatge del Sagrat Cort que hi ha a la Iglesi de Sant Agusti de Tarragona. (adjunto una foto).

Sagrat Cor - Saumells

Sagrat Cor d’en Saumells

També va treballar un tal Bruno (q.e.r.) aquest era un treballador de la pedra en general.

El Bruno era un treballador de Casa del Bru (Pare q.e.r.) i el fill que jo conec i que adjunto una foto d’una Santa Tecla que hi ha al Hospital de Santa Tecla de Tarragona es una obra del fill que jo conec i que encara ens veiem.

Sta Tecla

Santa Tecla d’en Bruno

En el Museu Moder trobareu una escultura – copia feta per Bruno fill que es una copia de l’original que va fer Martorell i està ubicada en la finca que es coneixia com “Mare Internum” es la filla d’un comerciant molt important que va haver a Tarragona que es deia Lluis Bonet Amigó,

Aquesta figura (adjunto foto) es va fer per que la filla va morir de “leucèmia” i també va esser el promotor de la finca o xalet a on el Conde Ciano, gendre de Musolini hi va dinar poc abans que el seu sogre anomenat Musolini donés l’ordre de afusellar-lo que està al camí de la Rabassada. – Aquí podria fer un altre historia com va comprar el terreny en Bonet que tot era roca viva i cada carretada de terra que portava un pagès per fer la finca cobrava 5 pessetes.

Podria fer un resum de com es va construir la cassa i altres detalls.

Adjunto una foto del permís que es feia per poder visitar-la finca que semblava de cine, la finca es va batejar amb el nom de “MARE INTERNUM” com ja he dit. (Adjunto copia de la targeta d’invitació)

 

Artur Tomàs Mercader

Anuncis