El Passadís del Pla de la Seu

Avui us parlaré d’un passadís subterrani que va desde el Carrer del Vidre fins al Pla de la Seu (Catedral).

Tinc coneixença d’aquest passadís desde l’any 1935, però mai les autoritats a qui els ho he explicat,  m’han fet cas.

Us preguntareu com es que això se sap desprès de tants anys, senzillament l’historia es la següent:

Jo als 16 anys treballava en una casa que se la coneixia com Casa Bonet, magatzem de ferros, fusta per boters, carbons nacionals i estrangers, etc.

I al Carrer del Vidre números 8 i 10, hi havia un serraller al quall tenien com oficial i se’l coneixia com un dels germans Landa. Jo el recordo molt be, per que tenia un ull de vidre, el cas es que jo anava a cobrar les factures del ferro i molts camins sentia com es comentava “mira aqueix ha baixat amb mi, aquest a mitg camí ha tornat enrere que tenia por“, i així jo anava sabent una mica mes de les coses que podien haber-hi sota el Pla de la Seu, les restes d’alguna columna o pedres, i si no recordo malament es veu que hi ha un lloc que pot esser un dipòsit d’aigua.

Per confirmar tot això i conèixer el punt exacte d’entrada s’ha consultat amb l’últim artesà serraller que hi va viure, i quant varem entrar en el local per primera vegada (ja que feia tems que no s’hi habitava), el lloc estava tot ple de fustes i ferros i es va tenir que netejar per trobar el furat d’entrada, l’havien tapat per que ningú prengués mal.

Adjunto un croquis que jo mateix amb el “pèndol” he anat seguin i em porta fins al Pla de la Seu, allí indica que hi han restes que poden esser de columnes, o pedres soltes, o quelcom  què’s desconeix.

passadis catedral

cVidre

cVidre8

Aquí hi ha una fotografía del Carrer del Vidre, de la Cassa nº. 8 . Es el mateix local on hi havia el Taller de Serraller, i que regentava una persona molt coneguda a Tarragona, que es coneix com el Taller de’n Beneito,

Aquí es per on es pot entrar i baixar per el passadís per anar al centre del Pla de la Seu. Aquesta persona em va confirmar que existia el passadís subterrani i què havien tapat l’entrada per evitar possibles accidents.

L’altre foto es una de les dues portes d’entrada al local si be avui estan pintades les portes de color marró.

. . . . . . .

Com exemple del que us parlo,  us acompanyo una fotografia del Camp de Mart, per indicar que també hi ha un passadís del mateix estil que el de la Catedral, però mes baix de sostre. (molt probablement era un antic desaigua).

Jo mateix de petit, hi jugàvem, però era un problema, ja que hi havia algun atrevit que per contes de sortir, entrava mes endins fins que amb la foscor i la por no podia sortir, i la feina era de les mares per localitzar el nen i treure’l del forat. Així dons es va acordar de tapar.

Aquest passadís arriba des d’el Camp de Mart fins al carrer de les Mosques o Civaderia

Una vegada hi havien uns gitanos fent foc, en aquella època era costum que els gitanos acampessin y fessin nit a sota el pont i a les afores de la ciutat. El fum del foc sotia per el passadís en el carrer de la Civaderia. Així es com sabem la llargada i el final del passadís.

muralles

Fotografia de l’època, marcat amb cercle vermell l’entrada del passadís.

Per aclarir tot això fora necessari destapar el furat que hi ha a Camp de Mart que te menys altura i no tindrie cap gasto a fer d’importància. Sols es qüestió d’unes hores de picar el que es va tapar amb rajola.

Avui, l’entrada del passadís está camuflada per la vegetació que hi creix a les muralles.

vegetacioMuralla

Aquest seria el punt actual on es troba l’entrada tapiada del passadís, tapada per la vegetació.

 

Anuncis