Prospeccions a la Catedral

Que s’enten per prospecció?

En una acció de prospectar s’examina el subsòl del terreny,  ja sigui una exploració d’un terreny en busca de jaciments de minerals, petrolífers o aigües subterrànies, com podria esser aeronàutiques, però ara jo em referiré, solsamènt en la exploració d’un terreny ja sigui dintre la ciutat o al camp.

Aquesta exploració també ja es feia en temps del Romans que avui es coneix com el pèndol, altrament anomenat vulgarment “sauri” i que ara es segueix fent utilitzant les noves tecnologies electròniques.

Actualment i amb terrenys de superfície gran se li diu “prospecció elèctrica” a continuació poso uns exemples fotogràfics tan elèctrics com amb el pèndol.

He recorregut moltes poblacions d’Espanya com Galícia, Sagunt, Valencia, Castelló, Tarragona, Lleida y per la provincia de Barcelona, etc.

El que subscriu ha fet mes de cent “prospeccions elèctriques”.

benabarre2darder

A l’esquerra, es pot veure prenen mides a les afores de Benabarre (Osca) es veuen uns cables tirats per terra tan a la meva dreta com l’esquerra que aquí i en aquest lloc es va anar ha fer un estudi de 200 metres de fondària.

A la dreta, es veu la silueta del Geòleg, Darder comentant el treball de les prospeccions que en aquells moments es feien per poder instal·lar l’actua’l industria química.

Per la instal·lació de la Petroquímica primer teníem que saber quina classe de terreny teníem, i al mateix temps si es podria trobar aigua suficient per les fàbriques.

Vaig mirar durant quasi sis mesos des del Pont del Diable fins Salou, amb molta varietat de terrenys, a prop de Sant Pere i Sant Pau hi ha una sona amb un caudal enorme d’aigua, però resulta quès aigua salada. Es va foradar i treure mostra a 110 metres de fondària.

Per terres a prop del Camp d’aviació em vaig trobar pous on hi sortia fum. Per allí hi passava aigua calenta sense saber-ne la procedència.

En el Riu Francolí, per sota terra hi baixen sis o set rius diferents, un se suposa que ve des de “Els Pirineus” per els diferents anàlisis que es varen fer.

Tot això, es una introducció per poder parlar de les prospeccions que es varen fer a la Catedral de Tarragona, amb aparells t’ultima generació com es pot veure a  les fotos adjuntes, en cada foto faig una petita explicació que resumint es molt semblant al sistema primitiu, si be el primitiu es clavaven un claus d’acer i ara es fan amb un sistema de “ventoses” per que facin bon contacte a la terra i no es necessari canviar per fer cada lectura, els claus de toma de terra.

pros1

Tirada Cable (Prospecció Catedral Tarragona)

 

ventoses

Sistema de cables actual (amb ventoses).

cables

Entramat de cables

 

pros2

Establint la constitució del terreny amb un aparell d’ones (radar).

pros3

Comandament del carretó.

carta

Carta de la Prospecció.

pros4

Enregistrant les dades a l’ordinador.

sauri

Fent proves amb el “Pèndol”

sauri2

Artur Tomás amb la Consellera.

Tota la Catedral es una massa massissa, que aquella gent varen col·locar peça a peça amb blocs de pedra. Avui vindria una cuba de formigó i pràcticament en poc tems estarien fetes les fundacions.

Aquest croquis s’ha fet gracies al “pèndol”, que abans de obrir-se o treure les lloses de pedra de la Catedral ja baig dir que tot era massís, excepte uns passadissos que hi ha d’argila, en que em donava que podia estar buit o res de pedra, ja que hi ha llocs que ès veu que també es feia com ara, les deixalles es tiraven o es col·locaven a on es podia.

planol

mur Es un mur o paret de 1,98 mts. d’amplada que sustenta el mosaic de la Catedral.

volta Es una malla d’argila compacta que sustenta el mosaic de la Catedral. Amb un diàmetre de 2,25 mts i uns 3 mts.de fondària . I la dels costats de les capelles té 1,83 mts. de diàmetre i la mateixa fondària.

aigua Podria ser aigua estancada.

 

cloaca

Son les restes d’una cloaca (segon referencies).

 

…….

* Fotografies de l’excavació:

escavacions1

escavacions2

* Fotografies de les troballes a l’excavació:

trovalla3trovalla2

trovalla1

tapant

Aquí podeu veure com ja s’estan col·locant les llosses i tapant la prospecció.

tapant2

Col.locant les ultimes lloses per finalitzar l’excavació a la recerca de les restes del Temple.

 

 

Anuncis